søndag 9. februar 2020

Nybegynner eller helt fersk i scrappeverden? Her kommer litt informasjon.

Innlevering på en av oppgavene på høsttreffet 2019. Noen lager albumsider andre lager kort.

Hva er scrapbooking / scrapping og hva lager vi?

LO / Layout / AlbumsideI mange land skiller man mellom "Scrapbooking" og "Card-making", men her i landet putter vi alt i samme sekk og kaller det for "Scrapping".  Opprinnelig handlet Scrapbooking om å lage album. Mange av oss har gjort det i mange år:  limt bilder inn i album, skrevet litt tekst og kanskje limt inn noen billetter og andre små suvenirer samtidig, det er en gammel «kunst». Det trengte ikke å være album heller, det kunne godt være notatbøker eller minnebøker hvor man tok vare på ting og tang.


Moderne scrapbooking tilførte albumsidene – eller layoutene (LO) som det så fancy blir kalt – mer pynt.  Farget bakgrunn, fancy mønsterark, blomster, bånd, knapper, maling og etter hvert all verdens duppedingser.  Noen pynter mye, noen pynter lite - ikke noe er riktig og ikke noe er galt.  Det er like mange scrappevariasjoner som det er scrappere. 


Project life – den nyeste formen for scrapbooking – eller en gammel form i nye klær?

PL med 6 lommer


De fleste av oss har vel puttet noen bilder inn i plastlommealbum og kanskje til og med skrevet en og annen tekst enten under eller ved siden av.  PL er en videreføring av dette og en flott måte å lage album på.  Det går mye fortere enn å lage LOer, og man får plass til mange bilder på liten plass. Bildene kan puttes rett i "lommer" og man kan pynte innimellom. Det fine er at det også går an å mikse sider med "lommer" med sider med LO'er i samme album. I alle fall om man kjøper album hvor man setter sidene inn selv. 
Scrapping av kort, bokser og andre saker og ting.


Kort laget av Trude Julie


Det finnes nesten ingen grenser for hva man kan lage med hjelp av papir, saks, lim og litt eller mye pynt.  Og det finnes snart ingen grenser for hva man kan bruke og få kjøpt heller. Det betyr ikke at man må ha alle disse tingene som vi erfarne scrappere gjerne drar på.  Noen lager enkle kort, noen lager kort med masse pynt eller fancy teknikker og brettemetoder.  Noen fargelegger motiver, sånn som på bildet her

Men alle lager forhåpentligvis det som passer dem selv og det de selv liker.  Det er det eneste som er viktig. Ingenting er rett og ingenting er galt. 
Kort og liten gave-eske, laget av Trude Julie

Vi skal komme med flere eksempler på hva vi og våre treffdeltagere har laget etter hvert. 


Hvordan komme i gang - hvordan kan du lære dette?  

Vi tilbød noen ganger nybegynnerkurs, men det viste seg at interessen for det var liten. De fleste som holder på er mer eller mindre "selvlærte". Vi har lært ved å se hva andre gjør, kikke i scrappeblader (som det dessverre ikke er så mange av lenger, men vi har noen gamle liggende som det går an å kikke i), se på YouTube, scrappeblogger eller andre steder på nette og rett og slett ved å prøve (og noen ganger - eller ganske ofte - feile.) Vi begynner med å herme litt etter andre, og etter hvert finner vi vår egen stil og vår egen måte å gjøre ting på. Her i området er vi også så heldige at vi har to scrappebutikker som i tillegg til å ha nettbutikk også har dager hvor butikkene er åpne. Karin Lovise hos Hobbygarasjen i Kopervik på Karmøy, og Camilla på Kreativ Scrapping på Gard i Haugesund kommer gjerne med gode råd og veiledning om du stikker innom butikken. Hobbygarasjen er også med oss på treff. 


Finnes det kurs?

Ja, det gjør det. Men det er lite kurs for helt nye scrappere. Dersom det er flere helt eller nesten nye som blir med på treff, er det godt mulig at vi kan klare å komme opp med en liten introduksjon / minikurs. På treffene våre har vi av og til kurs og kanskje holder butikken demonstrasjoner for å vise nyheter eller ting som ikke er så nytt.  Noen ganger henter vi kjente scrapperer fra utlandet eller andre steder i Norge, andre ganger holder vi oss til lokale dyktige scrappere.  For dem er det også mange av.  Har du lyst til å lære noe nytt og utvide eller finpusse scrappereportoaeret ditt, så er kurs absolutt å anbefale.  Så lenge det er plass, kan du delta på kurset selv om du ikke er med på selve treffet. Det er ikke alle treff vi har kurs på, så om det er eller ikke, må du nesten sjekke i treffinformasjonen. (Mer info om kurs for våren 2020 kommer snart)


Trenger du flere kofferter med utstyr?  Nei, det bare ser sånn ut noen ganger. Utrolig hva vi kan finne på å dra med oss. Men du trenger egentlig ganske lite. Jeg bodde flere år i Canada, uten bil - og jeg klarte likevel å reise rundt på treff både i byen hvor jeg bodde og til andre steder, og da hadde jeg ikke mer med meg enn det jeg kunne bære / trille med meg på buss og t-bane og opp og ned trapper. Du trenger litt basisutstyr som skjærebrett / papirkutter, saks og lim, bilder viss du skal jobbe med det og noen ark og litt pynt.  Det er mye fancy og flott å få kjøpt, men det er ganske mye en kan finne hjemme også. Gamle knapper, blonder man har liggende, kanskje litt bånd av forskjellige typer, hyssing, blomster fra lysmansjetter, bølgepapp, gamle boksider og sikkert andre ting også. Fargeblyanter, tusjer, penn til å skrive med, gamle kort og pakkelapper...  

På treffene våre har vi også butikk med , så trenger du noe, så kan du få kjøpt det på treffet - i tillegg til råd og hjelp.


Bli med på treff du også - vi har plass til flere deltagere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar